Personeel / Constructieve CAO-actie en zakkend verzuim

Personeel / Constructieve CAO-actie en zakkend verzuim

Na maandenlang vergeefs onderhandelen tussen de vakbonden en ziekenhuiskoepel NVZ, lag er bij het verlopen van de ziekenhuis-cao op 1 februari 2023 nog geen nieuwe cao. En het verzuim in het Albert Schweitzer ziekenhuis maakte in 2023 een beweging door van boven het branchegemiddelde (in 2021 en 2022) naar ruim daaronder. We vertellen je hier meer over.

Aan het einde van februari 2023 voerden de vakbonden de druk op. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis werden steeds meer spandoeken zichtbaar met creatieve teksten als ‘Niet klappen, maar flappen’.

Op 16 maart deden diverse afdelingen mee aan een landelijke cao-actiedag door een zondagsdienst te draaien. Andere afdelingen lieten door (veelal ludieke) initiatieven hun steun blijken. Onverwacht snel werd op 27 maart een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Nieuwe actiedagen in april waren hiermee van de baan.

Het cao-actiecomité binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis liet weten: “Weliswaar zijn niet alle wensen gehonoreerd, maar de belangrijkste wel. Uit de loonsverhoging en de verbeterde arbeidsvoorwaarden spreekt voor ons de waardering en het begrip waar wij naar op zoek waren en die we nodig hebben.” De Raad van Bestuur sprak van ‘een terechte en eerlijke cao’.

 

 

“Niet klappen, maar flappen!”

Het verzuim in de branche over het jaar 2023 bedroeg 6,24 procent, in het Albert Schweitzer ziekenhuis lag het op 5,8 procent. Het dalende verzuim is het gevolg van stijgende aandacht voor preventie en het intensiever monitoren van verzuimsituaties. De capaciteit van de verzuimadviseurs binnen de afdeling P&O is uitgebreid. Zij richten zich met name op het begeleiden en bijsturen van individuele situaties van langdurig verzuim, die vaak langer dan wenselijk voortduurden.

Om dichter op het kortdurende verzuim te zitten, is in april 2023 gestart met een pilot telefonische triage. Rond dag tien van het verzuim wordt de medewerker gebeld door een arboverpleegkundige. Aan de hand van een kort gesprek wordt beoordeeld of de medewerker op korte termijn weer aan het werk kan en zo niet, wat de beste vervolgactie is in overleg met de leidinggevende.

Leidinggevenden worden in brede zin steeds beter begeleid in het voorkomen van en omgaan met verzuim. Dit gebeurt door voorlichting en training door de P&O- en de verzuimadviseurs, in samenwerking met de bedrijfsartsen die ook regelmatig afdelingen bezoeken. Daarnaast zijn er doorlopend actieve preventieprogramma’s op specifieke thema’s die met verzuim kunnen samenhangen, zoals overgangsklachten en werken in de nacht.

Enkele kenmerken van het verzuim in 2023
Het dalende verzuim past binnen de aandacht voor het thema ‘de gezonde professional’, zoals beschreven in de meerjarenstrategie. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil een inspirerende werkgever zijn, waar medewerkers gezond en fit kunnen (blijven) werken.

  • De grootste oorzaak van het verzuim vormden problemen aan skelet, spieren en gewrichten (het bewegingsapparaat).
  • De oorzaak die in 2022 nog op nummer 2 stond, infectiezieken (denk aan COVID), zakte in 2023 weg. Psychische problematiek kwam hoger te staan.
  • Bij psychische problematiek speelt vaak de werkdruk mee. Dat hangt onder meer samen met het personeelstekort, in combinatie met hoge betrokkenheid: medewerkers gaan tot het uiterste om samen de tekorten op te vangen.
  • De stijl van leidinggeven is ver naar beneden gezakt bij de verzuimoorzaken. De samenwerking tussen teams en leidinggevenden is goed.

Vind ik leuk | 0

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur