Cultuur en gedrag / Elkaars grenzen erkennen en herkennen

Cultuur en gedrag / Elkaars grenzen erkennen en herkennen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil een werkplek zijn waar alle medewerkers zichzelf kunnen ontplooien tot de beste versie van zichzelf. Daarbij willen we als werkgever maximaal ruimte bieden aan het uiting geven aan de eigen identiteit, ongeacht verschillen in achtergrond, levensstijl en overtuigingen. Het respecteren van elkaars grenzen is cruciaal voor het bieden van veilige kaders.

Een flinke meerderheid van het personeel, ruim 2.000 medewerkers, heeft vanaf mei 2023 tot aan het einde van dat jaar deelgenomen aan een dialoogtafel. Dit is een anderhalf uur durende bijeenkomst waarbij teams onder deskundige begeleiding in gesprek gaan over het thema grensoverschrijdend gedrag.

Het doel is bewustwording over wat grensoverschrijdend gedrag is, het leren erkennen en herkennen van elkaars grenzen en het inlossen van de belofte om samen te doen wat nodig is om grensoverschrijdend gedrag in het Albert Schweitzer ziekenhuis te voorkomen. Deelname van iedere medewerker aan de dialoogtafel is een van de pijlers uit het actieplan ‘We trekken een grens’, dat in 2022 tot stand is gekomen, mede ingegeven door snel groeiend maatschappelijk bewustzijn over ongewenste gedragingen op de werkvloer.

Melden via app
In maart 2023 werd als onderdeel van dezelfde aanpak ook de zogenoemde #zouikwatzeggen-app operationeel. Iedere medewerker kan de app downloaden en deze gebruiken als hulpmiddel voor het kiezen van mogelijke vervolgstappen, wanneer hij of zij op het werk de dupe is van grensoverschrijdend gedrag, het heeft zien gebeuren tussen anderen, of zelf is aangesproken op een gedraging. Kort na de introductie werd de app honderden keren gedownload. Via de app kan een melding bij de vertrouwenspersonen worden gedaan. Dat gebeurde 24 keer in 2023, waarvan 17 keer anoniem.

Ook per mail en telefoon kan een melding worden gedaan. Het totaal aantal niet-anonieme meldingen bij de vertrouwenspersonen is in 2023 licht toegenomen tot 45 (in 2022 nog 39). Dit kan komen door de introductie van de app, de dialoogtafels en trainingen voor leidinggevenden. De toename kan ook een andere oorzaak hebben, zoals de toegenomen aandacht voor dit onderwerp in de landelijke media of door toegenomen werkdruk als gevolg van personeelstekorten. De aard van de meldingen was afgelopen jaar vergelijkbaar met andere jaren.

In gesprek zijn is effectief wapen

 

Met elkaar in gesprek zijn 𝘰𝘷𝘦𝘳 grensoverschrijdend gedrag, is al een effectief wapen 𝘵𝘦𝘨𝘦𝘯 grensoverschrijdend gedrag. Dat was de overall strekking van een openhartige discussie op 18 april 2023 tussen een brede delegatie ziekenhuismedewerkers en Mariëtte Hamer, de onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. 

Getriggerd door de zichtbaar actieve opstelling van het Albert Schweitzer ziekenhuis kwam Mariëtte in Dordrecht beluisteren hoe in de zorg wordt gekeken naar, gesproken over en omgegaan met grensoverschrijdend (al dan niet seksueel) gedrag.

Niet in kramp schieten
Zij vervulde haar functie op dat moment een jaar en had in die periode gemerkt dat het maatschappelijk gesprek over dit thema de bewustwording versnelt. Slachtoffers zijn steeds minder geneigd de schuld bij zichzelf te leggen, daders gaan inzien dat zij hun gedrag moeten veranderen en omstanders maken meer dan ooit het verschil door zich actief uit te spreken. “Je hoeft het niet altijd groter te maken dan het is”, aldus Mariëtte Hamer. “Als het klein kan, dan houd je het klein. Dan geef je bij de ander aan wat jij onprettig hebt gevonden en dan kun je vaak al met elkaar verder. Nog sterker is het wanneer een andere persoon die er getuige van is, het ongewenste gedrag benoemt.”

In dit maatschappelijke proces zijn we soms geneigd in een kramp te schieten, schetste zij, doordat niemand precies weet waar ‘de grens’ ligt. “Die ligt voor iedereen ergens anders en is per situatie anders. Communicatie en context zijn bepalend. Het voelt nu soms alsof niks meer mag, maar we komen ook weer voorbij dat punt.”

Vind ik leuk | 0

Beeld: Shutterstock

 

 

Mariëtte Hamer

Daders gaan inzien dat zij hun gedrag moeten veranderen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur