Artikel / Afval scheiden: het gaat steeds beter

Artikel / Afval scheiden: het gaat steeds beter

Afvalunits

Beeld: Shutterstock.com

Blue Wrap

Medicijnresten

Een duurzame bijdrage leveren aan gezondheid en kwaliteit van leven is voor ons als ziekenhuis erg belangrijk. Dit doen we direct via onze patiëntenzorg, maar ook indirect door duurzaamheid als strategisch thema door te voeren. In het jaar 2023 lag de focus op afvalscheiding.

Afvalunits
Op 28 december 2022 plaatsten we in alle pantry’s, servicepunten en algemene ruimtes van locatie Dordwijk afvalunits met de mogelijkheid om restafval, gft en plastic, blik en drinkpakken te scheiden. Locatie Zwijndrecht volgde in juli. Hierdoor konden we in 2023 beginnen met het gescheiden inzamelen van afval. Dit is belangrijk, omdat plastic afval voorheen niet gescheiden werd en daardoor verkeerd werd weggegooid. Vervolgens werd dit plastic met ander restafval verbrand, waardoor giftige gassen en stoffen vrijkwamen die het milieu vervuilen.

De inspanningen op het gebied van afvalscheiding hebben al snel vruchten afgeworpen, zoals blijkt uit de cijfers. In 2023 hebben we maar liefst 83% meer zacht kunststof (zoals verpakkingsfolies, wikkelfolies of bubbelfolies) gescheiden dan in 2022. Daarnaast zijn we van 0 kilo gescheiden afval voor PMD naar 357 kilo gegaan. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.

Blue Wrap
In 2023 is ook het apart inzamelen van Blue Wrap verder geïmplementeerd. Blue Wrap is een materiaal dat gebruikt wordt voor het verpakken en vervoeren van instrumentensets, zoals mesjes en tangen, van de operatieafdelingen en poliklinieken. Deze verpakking zorgt ervoor dat de instrumenten tijdens het vervoer steriel blijven.

Het recyclen van deze verpakkingen via onze afvalverwerker draagt bij aan een duurzamer gebruik van materialen. Het overgebleven materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van stoelen. In 2023 hebben we 298% meer Blue Wrap gerecycled.

We gingen van 0 kilo gescheiden afval voor PMD naar 357 kilo.

Medicijnresten
Medicijnresten worden lang niet altijd goed afgevoerd. De resten daarvan komen in het riool en daarna in sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. Daarom zijn we begonnen met het gescheiden inzamelen van die medicijnresten op verschillende plekken in ons ziekenhuis. Patiënten kunnen hun overbodige medicijnen weggooien bij een inzamelzuil van de apotheek. Door op deze wijze medicijnresten te verzamelen, hebben we in 2023 meer dan 2.500 kilogram medicijnresten ‘gered’ van lozing in het riool.

We hebben dus flinke stappen gemaakt in 2023. Maar, als we kijken naar andere ziekenhuizen in Nederland, lopen we toch nog achter. Daarom blijft afvalscheiding in 2024 een belangrijk onderwerp. We blijven ons inzetten voor een beter logistiek proces en de uitbreiding van green teams die zich actief bezighouden met het gescheiden inzamelen van afval.

Alle cijfers zijn afkomstig uit de Milieubarmometer. De Milieubarometer helpt ons om onze CO2-footprint in kaart te brengen.

Vind ik leuk | 1

We blijven ons in 2024 inzetten voor een beter logistiek proces.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur