Financieel resultaat / Vroeg pieken zorgde voor goed resultaat

Het financiële resultaat over het jaar 2023 pakte zeer gunstig uit: het bedraagt 21,6 miljoen euro positief. Dat is ruim 14 miljoen euro hoger dan het voorgaande jaar. Financieel manager Ramara Muilwijk licht toe.

“Bij het opstellen van de begroting voor 2023 gingen we uit van een ongunstig scenario. We waren op dat moment een van de weinige ziekenhuizen waar de productie na COVID maar langzaam herstelde. Het gevolg hiervan kon zijn dat de opbrengsten sterk zouden dalen, terwijl het kostenniveau nog op het oude niveau lag. Dit verschil kon grote financiële impact hebben. Ook hielden we rekening met een mogelijke extra stijging van de lonen onder de nieuwe cao. In werkelijkheid pakte het gelukkig anders uit.”

Het lukte om in 2023 de geleverde zorg, komend van 95 procent van het pre-COVID-niveau, terug te brengen naar 100 procent. Ramara: “Dat bracht een positief effect op de omzet van ongeveer 15 miljoen euro met zich mee ten opzichte van 2022. Weliswaar stijgen in deze situatie ook de kosten, maar niet in dezelfde mate, omdat we met het sobere vooruitzicht voor 2023 ook besparingen hadden doorgevoerd.” Ramara vindt het herstel van het volume geleverde zorg een groot compliment waard aan alle medewerkers die zich hier met hart en ziel voor hebben ingezet.

Ramara

Onder de streep sluiten we 2023 financieel gunstig af.

Energie en cao
Daarnaast kon het Albert Schweitzer ziekenhuis in 2023 nog profiteren van een vast energiecontract met lagere prijzen. En omdat de cao vooral op 2024 effect heeft in plaats van op 2023, viel ook dat mee ten opzichte van het vooruitzicht. De rente steeg en dit leverde in tegenstelling tot andere jaren voor het eerst rentebaten op van ongeveer 1 miljoen euro. Aan de subsidiekant werd 4,6 miljoen euro ontvangen (onder meer COVID-gerelateerd); dit deel van het resultaat is eenmalig.

“Onder de streep bezien sluiten we 2023 door dit alles financieel uitzonderlijk gunstig af”, concludeert Ramara. “Eigenlijk kun je zeggen dat we dankzij de ingrepen in 2023 vroeger gepiekt hebben dan nodig was, want 2024 wordt wel uitdagender. De cao-stijging zal een groter effect hebben op het resultaat en ook het energiecontract is herzien, waardoor de kosten aanzienlijk stijgen. Door de voorzichtigheid in 2023 hebben we in verhouding wel een beheerst begrotingsproces voor 2024 kunnen doorlopen.” Het positieve resultaat over 2023 wordt toegevoegd aan de algemene reserves en dat is mede nodig omdat het ziekenhuis aan de vooravond staat van noodzakelijke investeringen in huisvesting.

Strategisch presteren voor het eerst óók beloond

De drie grootste zorgverzekeraars (VGZ, Zilveren Kruis en CZ) beloonden het Albert Schweitzer ziekenhuis in 2023 deels op basis van het behalen van kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) die voortvloeiden uit strategische doelen. Een dergelijke component was voor het eerst onderdeel van de vergoeding.

“Tijdens en net na de coronaperiode was onzeker wat nu precies ons normale productieniveau was”, vertelt Ramara Muilwijk. “Het zorgvolume was immers eerst flink gedaald, daarna herstelde het langzaam. Daarbij kwam dat we in coronatijd alternatieve vormen van zorg hadden ontwikkeld waar de DBC-structuur niet altijd in voorzag. Bij de contractonderhandelingen voor 2023 bleek noch de traditionele formule ‘prijs maal hoeveelheid’, noch een vaste aanneemsom volledig te passen bij de situatie van dat moment. We zijn toen overeengekomen dat een KPI-budget de laatste twee procent van de contracten zou vormen.”

Door aan kwalitatieve doelen te voldoen, kon het ziekenhuis zodoende extra beloning in de wacht slepen. “Daarmee namen wij en de verzekeraars een gezamenlijke verantwoordelijkheid op ons voor het realiseren van de transitie die we als sector willen doormaken”, vertelt Ramara. KPI’s lagen bijvoorbeeld op het vlak van een te behalen volume spreekuren op afstand, thuismonitoring, gebruik van het online patiëntenportaal MijnASz en terugverwijzing van chronische zorg naar de eerste lijn. Muilwijk: “De ambitieus gekozen KPI’s fungeerden intern tegelijk als stimulans om vaart te zetten achter bepaalde ontwikkelingen. We hebben ze over 2023 niet allemaal behaald, maar het grootste deel wel.” Voor 2024 zijn opnieuw dergelijke afspraken in de contacten opgenomen.

Vind ik leuk | 4

Bekijk hieronder de cijfers van 2023 (klik op de afbeelding om deze te vergroten).

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur