Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste strategische risico’s voor ons ziekenhuis zijn.*

Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste (financiële) risico’s voor ons ziekenhuis zijn.*

1.

Huisvesting
De belemmeringen die onze verouderde huisvesting met zich meebrengt, werden in het afgelopen jaar vooral gevoeld in de kliniek. Het Strategisch Huisvestingsplan is in 2023 goedgekeurd. Het plan moet ervoor gaan zorgen dat onze huisvesting ook in de toekomst onze strategie ondersteunt. Een belangrijk onderdeel hierin is de aanpassing van onze kliniek met een mix van een-, twee- en vierpersoonskamers met een grotere oppervlakte per kamer.

2.

IT en cybersecurity
We zijn in ons ziekenhuis afhankelijk van IT. De kans op cyberaanvallen neemt toe, maar de maatregelen die we nemen om dat te voorkomen ook.

3.

Het niet hebben van voldoende gekwalificeerd personeel
Dit is nog steeds een van de grootste risico’s in ons ziekenhuis. Het veroorzaakt door onder meer de grote uitstroom van personeel, te hoge werkdruk en de verandering van onze patiënten (ouder en complexer). Met tal van maatregelen, zoals het strategisch personeelsplan, het actieplan verzuim en de inzet van arbeidsmarktcommunicatie, proberen we dit risico omlaag te krijgen.

4.

Reputatie- of imagoschade
Ook bij goed beleid en zorgvuldig bestuur, kunnen situaties optreden waarin de goede naam van het ziekenhuis in het geding is; bijvoorbeeld op basis van negatieve (landelijke) mediaberichten of uitingen van patiënten die niet tevreden zijn. De afdeling Communicatie monitort steeds actief het sentiment op/in de (social) media en reageert snel en maximaal transparant op externe vragen, conform het mediabeleid zoals bekrachtigd door de Raad van Bestuur.

5.

Het niet kunnen voldoen aan de zorgvraag in de regio
Diverse factoren beïnvloeden dit risico: zoals openstaande vacatures, verzuim, onvoldoende doorstroming van de SEH naar kliniek, verkeerde-beddagen, pieken in de zorgvraag en inefficiëntie in processen in brede zin. Op een groot aantal van deze factoren wordt binnen de meerjarenstrategie met succes actief gestuurd. Denk aan het vermijden, verplaatsen en ombuigen van zorg, betere samenwerking in de keten (de juiste zorg op de juiste plek) en het terugdringen van SEH-stops en van onnodige opnamedagen.

Vind ik leuk | 0

6.

Financiële risico’s 
Het ziekenhuis staat er financieel gezond en toekomstbestendig voor, zoals uit de jaarrekening blijkt. Er is grotendeels sprake van vastrentende leningen. We hebben € 62 miljoen aan uitstaande leningen per 31 december 2023 en lossen elk jaar € 13 miljoen af. We voldoen ruimschoots aan de bankratio’s en er is voldoende liquiditeit. Vanwege de verwachte investeringen in de gebouwen gaan we ons wel voorbereiden op een financieringsaanvraag, waarbij het grootste deel van benodigde financiering extern aangetrokken zal worden.

*Het ASz heeft een lage risicobereidheid als het gaat om patiënt- en strategische risico’s. Op het vlak van rapportage en compliance wordt onderscheid gemaakt tussen wet- en regelgeving (hieraan willen we voldoen) en overige regelgeving. Bij deze laatste nemen we in de overweging mee dat er niet een te zware administratielast op het ziekenhuis komt.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur