Voorwoord / Wat gebeurde er allemaal in 2022?

Het gebeurt me niet vaak dat ik goed moet nadenken over wat er allemaal is voorgevallen in een jaar. Dan is Google je grootste vriend. Tot mijn verbazing zijn er toch nog een flink aantal zaken gebeurd. Het jaar 2022 gaat de boeken in als het jaar dat corona weer een biertje werd, het kabinet Rutte 4 werd geïnstalleerd, de gemeenteraadsverkiezingen dit kabinet weer onder druk zette, Poetin met de invasie in Oekraïne begon, RTL met de Voice stopte in verband met grensoverschrijdend gedrag, in Engeland een nieuwe Koning werd gekroond en er in de winter werd gevoetbald om de wereldtitel.

Als je dit allemaal leest en je beseft dat de opsomming nog lang niet compleet is, ga je toch weer even stilstaan bij het feit dat de wereld alsmaar doordraait. En we vaak, zonder het door te hebben, automatisch meedraaien. Er zijn gebeurtenissen in het leven -zoals geboorte, overlijden, trouwen en een pandemie- waarbij we vaak tegen elkaar zeggen dat we veel meer van het moment moeten genieten. Degene waarmee je op dat moment in gesprek bent, zal dit ook beamen en er wordt dan ook geprobeerd om dit na te streven. De eerste paar dagen en weken lukt dit nog wel, maar al snel word je weer opgeslokt door de snelheid van het leven.

In 2022 hebben we als ondernemingsraad het generatiebeleid besproken. Dit beleid staat in de cao beschreven, maar bleek niet duidelijk genoeg voor alle partijen. Dit leidde tot een conflict tussen de vakbonden en de NVZ. Als ondernemingsraad hadden we daar eigenlijk geen rol in, het was immers in de cao geregeld, maar we werden erbij betrokken door de vele telefoontjes en mails die we kregen van onze ervaren collega’s met vragen over het generatiebeleid.

Ik ben nog niet zo ervaren dat ik moet denken aan mijn pensioen, maar ook tijdens dit proces besefte ik dat de tijd vrij snel kan gaan en misschien wel sneller gaat dan dat we eigenlijk willen. Ik, en misschien wel wij, staan vaak te weinig stil bij de momenten in het leven die het leven maken.

En om het nu niet al te zwaar te maken, gun ik iedereen het moment om eens stil te staan bij het mooie werk wat we mogen doen, de collega’s waar we mee mogen werken, de krachtige organisatie waarin we werken en het plezier wat we mogen hebben in wat ons drijft!

Geniet van het moment.

Manuel Langendoen

Voorzitter ondernemingsraad

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur