Deze medewerkers werden succesvol herplaatst

Soms komt het voor dat je je niet meer thuis voelt binnen je huidige functie maar wel graag in dezelfde organisatie wil blijven werken. Anita en Jamie maakten dit beiden mee en doen hier graag hun verhaal over de herplaatsing binnen ons ziekenhuis.

Deze medewerkers werden succesvol herplaatst

Soms komt het voor dat je je niet meer thuis voelt binnen je huidige functie maar wel graag in dezelfde organisatie wil blijven werken. Anita en Jamie maakten dit beiden mee en doen hier graag hun verhaal over de herplaatsing binnen ons ziekenhuis.
Achter de horizon gaat de zon echt weer schijnen. Dat is de lijfspreuk geworden van Anita nadat duidelijk werd dat zij door ziekte haar eigen werk niet meer kon doen. Momenteel zit zij weer helemaal op haar plek in haar functie als medewerker planning & opname bij onze patiëntenregistratie. 


Fysieke uitval
“Na mijn opleiding tot doktersassistente ben ik aan de slag gegaan bij een huisartsenpraktijk in Dordrecht. Daar ben ik zes jaar blijven plakken. Ik heb erna de overstap gemaakt naar een openbare apotheek en daar bijna de 12,5 jaar aangetikt. Toen ik mijn opleiding tot apothekersassistente had behaald, ben ik begonnen in de poliklinische apotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat ik meer uitdaging in mijn werk zocht. Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad. Vooral de diversiteit in mensen en verantwoordelijkheden trok mij aan. Ik kreeg altijd veel energie van mijn werk tot ik een fysieke uitval kreeg en merkte dat mijn lichaam niet meer mee wilde werken.”

Kijken naar de mogelijkheden
“Ik moest me langdurig ziekmelden, dit had ik nooit verwacht. Samen met een re-integratie adviseur ben ik in eerste instantie gaan kijken of ik de te werken uren in mijn huidige functie langzaamaan weer kon opbouwen met speciale aanpassingen. Helaas lukte dit niet. Ik wilde wel heel graag in het ziekenhuis blijven werken. Voor patiënten klaarstaan, hen verzorgen en beter maken vind ik het mooiste wat er is. Nadat de bedrijfsarts had aangegeven wat mijn beperkingen zijn en de arbeidsdeskundige een rapportage had gemaakt, bleek dat ik niet meer terug kon in mijn eigen werk. Samen met een mobiliteitsadviseur ben ik toen gaan kijken naar de mogelijkheden binnen het ASz en wat ik wel en niet kan. Ik kwam toen de functie als medewerker planning & opname bij de patiëntenregistratie tegen en ben eerst een dagje mee gaan lopen. Dit beviel me zo goed dat ik heb gesolliciteerd en kort erna aan de slag mocht!”

Meer energie
“Doordat ik nu weinig fysieke inspanning hoef te leveren, heb ik veel meer energie over aan het einde van de dag. Ik ben minder moe als ik thuis kom en heb mijn sociale leven weer terug. De laatste maanden in mijn vorige functie was ik zo futloos als ik thuiskwam dat ik liever op de bank bleef liggen. Mijn omgeving merkt het ook. Ik krijg vaak te horen dat ik er weer veel beter uitzie en straal! Ik wil wel benadrukken dat ik het zeker ook erg naar mijn zin had in mijn vorige functie maar mijn lichaam uiteindelijk vroeg om een baan met minder fysieke inspanning.”

Zon gaat weer schijnen
“Tegen de mensen die nu niet meer kunnen werken, zou ik willen zeggen dat de zon echt weer gaat schijnen. Toen ik er middenin zat, zag ik dat niet altijd en had ik vooral angst voor het onbekende. Je kunt meestal zelf het heft in eigen handen nemen en kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Uiteindelijk komt het echt goed!”

 

 

Anita

Ik kreeg altijd veel energie van mijn werk tot ik merkte dat mijn lichaam niet meer mee wilde werken.

 

 

 

Jamie

Ik probeer dagelijks de balans te bewaren tussen werk en privé.

 

Jamie is sinds 2016 werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Na haar burn-out begon zij als ambtelijk secretaris voor onze ondernemingsraad.


Re-integratietraject binnen het ziekenhuis
“Na het afronden van mijn opleiding tot apothekersassistente ben ik direct begonnen met werken in het ziekenhuis. In 2020 kreeg ik een burn-out waardoor ik deze functie niet meer kon uitoefenen. Het werk was niet meer passend voor mij. Dit vond ik lastig om te accepteren, mijn baan voelde echt als een verlengstuk van mijn identiteit. Als dat er ineens niet meer is, voelt dat heel onwennig. Samen met de verzuimadviseur en een mobiliteitsadviseur van het ziekenhuis ben ik gaan kijken naar alternatieven. Een ding wist ik zeker: ik wil in het ziekenhuis blijven werken! Ik heb ontzettend veel aan hen gehad tijdens mijn re-integratietraject. We hebben gekeken naar waar mijn kwaliteiten liggen en dit gematcht met openstaande vacatures. We vonden een match en ik werk vanaf begin dit jaar met veel plezier als ambtelijk secretaris voor de ondernemingsraad. ”

Meer werkplezier
“Ik heb het erg naar mijn zin in mijn nieuwe functie. Mijn taken kan ik nu grotendeels zelf plannen, die flexibiliteit vind ik erg fijn. De ondernemingsraad is een raad die bestaat uit verkozen medewerkers en opkomen voor de belangen van zowel de organisatie als de medewerkers. Er komen allerlei aanvragen binnen over bijvoorbeeld sociale of bedrijfseconomische thema’s. ik plan afspraken, maak agenda’s, notuleer tijdens vergaderingen, neem stukken door en houd me bezig met de werkwijze van de OR en alles wat daarbij komt kijken. Ook ben ik bezig met het opbouwen van een netwerk dat bestaat uit verschillende bestaande ondernemingsraden van andere ziekenhuizen door het hele land en mensen die interesse hebben in, of bijdragen aan, medezeggenschap binnen de sector. De afwisseling van werkzaamheden dragen voor mij echt bij aan het werkplezier!”

Balans tussen werk en privé
“Inmiddels gaat het met mij weer een stuk beter. Ik ga met plezier naar mijn werk en haal voldoening uit voltooide projecten en het contact met collega’s. Na het werk kook ik graag voor vrienden en familie. Ook vind ik het heerlijk om op te laden in de natuur en maak geregeld een goede wandeling. Zo kom ik weer tot rust. Ik probeer dagelijks de balans te bewaren tussen werk en privé.”

Maak klachten in vroeg stadium bespreekbaar
“Ik zou collega’s die binnen het ASz een andere functie overwegen, willen adviseren actief te informeren naar de mogelijkheden. Door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur of eens mee te lopen op een andere afdeling. Verder raad ik iedereen aan om -tijdig- actie te ondernemen als je signalen van een burn-out opmerkt. Maak gebruik van het preventieve spreekuur van de bedrijfsarts om jouw klachten bespreekbaar te maken.”

Vind ik leuk | 245

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur