Interview / Sporten naast
een drukke baan: hoe dan? 

Interview / Sporten naast een drukke baan: hoe dan? 

Sporten kan er naast een druk werkschema al snel bij inschieten. Toch kan sporten ervoor zorgen dat je je juist fitter, energieker en geconcentreerder voelt. Deze medewerkers weten hier alles van!
Fit met Christine

De dag beginnen met een intensief HIIT-lesje, erna op de fiets naar het werk en in de avond een bootcamp-les geven. Zomaar een dag uit het leven van Christine, coördinator CSA in het ASz. Bewust met je gezondheid omgaan is er al met de paplepel ingegoten. Christine komt uit een gezin van tien kinderen waar altijd gezond eten op tafel kwam. Toen er acht jaar geleden een auto-immuunziekte bij haar is ontdekt, werd het behouden van een gezonde levensstijl belangrijker dan ooit.


Wat doe jij om fit en gezond te blijven?
“Toen er een auto-immuunziekte bij mij werd ontdekt, heb ik mijn eetpatroon rigoureus veranderd. Ik eet alleen nog vers voedsel. Geen pakjes, zakjes en toevoegingen. Dit betekent dat ik bijvoorbeeld mijn eigen pastasaus maak, geen suikers meer eet en frisdranken oversla. Door nog bewuster om te gaan met mijn voeding, merk ik dat ik fitter ben dan ooit. Zo zie je maar wat een gezond voedingspatroon kan opleveren!

Naast gezond eten, ben ik ook een enorme sportfanaat. Ik hou ervan om grenzen te verleggen. Ik sport bijna elke dag, van hardlopen tot krachttraining en van fietsen tot powerpump. En dan het liefst in de ochtend. Zo begin je de dag lekker fit en energiek! Ook verzorg ik regelmatig diverse sportlessen en doe dan zelf ook de gehele les mee.”

Vertel, wat voor sportlessen geef je?
“Ik heb jarenlang op wedstrijdniveau geturnd. Toen ik plots uitviel door een blessure, ben ik zelf turnles gaan geven. Ik begon met een eigen kleutergroep en ben dit steeds meer gaan uitbreiden. Dit beviel me zo goed dat ik me ben gaan scholen. Op dit moment geef ik, bootcamp-, spinning-, en powerpumplessen.

Ook ben ik sinds kort voedings- en hardloopschoenadviseur. Bij Fortius, de atletiekvereniging in Dordrecht, geef ik een voedingscursus van 12 weken waarin ik deelnemers help fitter te worden. Ook kun je mij wekelijks vinden bij Runnersworld waar ik klanten adviseer welke hardloopschoenen het beste bij de stand van hun voeten passen. Kortom, ik zit -letterlijk en figuurlijk- niet graag stil!”

Wat betekent sport voor jou?
“Alles! Als ik niet kan sporten, word ik niet vrolijk. Sporten werkt voor mij ontzettend meditatief. Het helpt, naast fitter worden, echt om m’n hoofd even leeg te maken en me weer energiek te voelen.”

Heb je nog sportieve doelen?
“Voor mijn 60e de marathon van Rotterdam lopen, dat lijkt mij ontzettend mooi!”

 

 

Christine

Sporten werkt voor mij ontzettend meditatief.

 

 

Jeroen

Ik voel me veel prettiger als ik bewuste keuzes maak.

Drie sportieve internisten

Voor of na het werk hardlopen, fietsen of een rondje schaatsen. Eva, Jeroen en Esther maken er graag tijd voor vrij. We vroegen de drie internisten naar hun passie voor sporten en hoe ze dit combineren met hun hectische baan.


Wat doen jullie zoal aan sport?

Jeroen: “Ik sport ongeveer drie keer per week. Vooral hardlopen, wielrennen en zwemmen. Ik vind het belangrijk om fit te blijven, ook op latere leeftijd. In oktober 2021 liep ik samen met Eva de marathon in Rotterdam. Dat was heel bijzonder! Daarnaast ga ik graag op actieve vakanties zoals hiken in de bergen van Oostenrijk of Italië. Eva: “Ik ben van jongs af aan al een fanatieke hardloopster, de liefde voor hardlopen heb ik echt ontwikkeld door mijn vader. Samen met hem heb ik heel wat rondjes hardgelopen. Om dan na al die jaren mijn eerste marathon in m’n woonplaats Rotterdam te lopen, was echt een kers op de taart. Ook heb ik onlangs een racefiets aangeschaft en fiets ik geregeld naar mijn werk. Duursporten werken voor mij meditatief, mijn hoofd wordt er heerlijk leeg van.” Esther: “In mijn studententijd ben ik begonnen met schaatsen. In eerste instantie omdat ik altijd al graag op natuurijs schaatste en het leuk vond om dit met mijn medestudenten te doen. Ik merkte dat ik er goed in was. Door mijn techniek te verbeteren, werd ik steeds sneller. Op dit moment schaats ik in het mastercircuit en train ik zo’n vijf tot zes keer per week. Naast de trainingswedstrijden doe ik met het team vaak mee aan nationale- of wereldkampioenschappen. Het schaatsen neemt veel van mijn tijd in beslag maar dat heb ik ervoor over. Het is echt mijn passie!”

Hoe combineren jullie sporten met werken?
Esther: “Vaak ga ik na het werk meteen door naar mijn training. Ook ben ik elke week een doordeweekse dag vrij die ik dan gebruik om te trainen. Tijd vrijmaken voor sporten is eigenlijk altijd mogelijk.” Jeroen: “Tijdens mijn marathontraining rende ik vaak in de avond, ik ben niet echt een ochtendsporter. Ik probeer altijd meteen als ik thuiskom van werk te gaan sporten. Als ik eerst op de bank ga zitten, komt het er niet meer van.” Eva: “Ik probeer al mijn sportmomenten in m’n agenda te plannen zodat ik het echt zie als een afspraak waar je bewust tijd voor vrijhoudt. Ook sport ik graag in de ochtend. Door de ochtend fris te beginnen, ben ik de hele dag meer gefocust.”

Zijn jullie bewust met jullie voeding bezig?
Esther: “In principe wel. Ik let op wat ik binnenkrijg en zorg dat ik genoeg eiwitrijke producten op de juiste tijdstippen eet. Ik vind het belangrijk dat er een balans is in mijn voedingspatroon. Af en toe iets lekkers moet ook zeker kunnen. Het moet wel leuk blijven! ” Eva: “Ik sluit me bij Esther aan. Ik probeer vooral doordeweeks gezond te eten, geen alcohol te drinken en let erop dat ik de juiste hoeveelheden groente en fruit binnenkrijg. Je merkt dat je dan veel energieker bent. In het weekend mag het dan best wat losser.” Jeroen: “Inderdaad. Ik voel me veel prettiger als ik bewuste keuzes maak. Ik probeer dan ook gevarieerd te eten en me niet teveel te laten verleiden door ongezonde snacks.”

Hebben jullie tips voor mensen die het lastig vinden om te gaan sporten?
Eva: “Maak de drempel niet te hoog. Een half uur stevig wandelen is ook al heel goed. Voor iedereen werkt wat anders. Zoek iets wat voor jezelf vol te houden is en waar je lol in hebt. Mensen zijn vaak moe na een dag werken maar van bewegen krijg je ook veel energie! Jeroen: “Helemaal mee eens. Ik snap dat mensen een drempel over moeten maar je voelt je erna zoveel beter. Al sport je drie keer per week een half uurtje, dat is al super waardevol. Ook zou ik adviseren om af te wisselen in welke sport je doet. Zo heb je de minste kans op blessures.” Esther: “Voor iedereen is er een sport die vol te houden is. Stel kleine doelen waar je tevreden mee kunt zijn en waar je plezier uithaalt. Je hoeft niet veel te doen om lekker in je vel te zitten.”

Vind ik leuk | 244

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur