Vertel, hoe is het zo gekomen dat je zelf jam maakt?
“Samen met mijn man bezit ik een volkstuintje waar ik mijn eigen groenten en fruit kweek. Hier verbouw ik onder andere aardbeien, allerlei bessen en frambozen. Een aantal jaar geleden begon ik van de oogst mijn eigen jam te maken. Eerst alleen om weg te geven aan familie, vrienden en kennissen. Omdat de jam zo goed in de smaak viel en ik altijd veel overhield, ben ik het voor een schappelijk prijsje gaan verkopen. Ik houd de verkoopprijs bewust laag zodat het toegankelijk is voor iedereen. Zo’n vier tot vijf keer per jaar sta ik op een klein marktje waar ik mijn zelfgemaakte jam verkoop. Een aantal dagen daarvoor haal ik mijn geprepareerde fruit uit de vriezer en verwerk ik het tot jam. Mijn grootste hit? Stoofperenjam naar het recept van mijn oma! Van een kennis die peren verbouwt, krijg ik altijd zoveel peren dat ik op een dag dacht: doe eens gek! Ik stoofde de peren zoals mijn oma dat altijd deed, voegde dezelfde kruiden toe en maakte er jam van. Het viel meteen in de smaak! Verder is al het fruit wat ik gebruik volledig biologisch en onbespoten. Een grote plus als je het mij vraagt!”
Hoe ben je in het ziekenhuis terechtgekomen?
“Ik heb geen opleiding in de zorg gedaan maar heb wel een technische achtergrond. Toen ik afstudeerde van de opleiding modekleding, ben ik niet in deze branche gaan werken omdat ik er geen werk in kon vinden. Na een baan in de melkfabriek, ben ik matroos motordrijver en gezagvoerder geweest. Iets heel anders dan een baan in de mode-industrie, maar dit paste erg goed bij me! Toen ik van mijn tweede kind beviel, ben ik voor een aantal jaar gestopt met werken. Na een tijdje wilde ik weer aan de slag gaan en kwam ik de vacature voor rolstoelbeheerder tegen in het ASz. Ik nam contact op, schreef een brief en binnen twee dagen mocht ik al aan de bak!
Naast deze functie, bekleedde ik ook andere functies in het ASz zoals keukenhulp, zorgassistent en coördinator patiëntenbegeleiding. Helaas werd ik drie jaar geleden getroffen door corona. Hier heb ik nu nog steeds last van. Momenteel werk ik drie dagen op de rolstoelbeheer waar ik volledig ben gere-integreerd. Ik ben erg blij dat ik dat hier kon doen!”
Hoe vier jij kerst het liefst?
“Met mijn gezin en de familie gezellig samen zijn! En dan het liefst gourmetten, fonduen of iedereen maakt een eigen specialiteit. Zelf ga ik ook jaarlijks naar een kerst-mis, het geloof is erg belangrijk voor mij!”
Wendys jam op de kerstfair in 2018
Wendy
Samen met mijn man bezit ik een volkstuintje waar ik mijn eigen groenten en fruit kweek.
Vertel, hoe lang werk je al in het ASz en in welke functie(s)?
“30 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in het ASz en sindsdien ben ik blijven plakken. Ik begon met een bijbaantje als verpleegkundig hulp en kreeg na een tijdje de mogelijkheid om een opleiding tot medisch secretaresse te volgen. Dit beviel me erg goed! Ik startte als secretaresse op de afdelingen fysiotherapie en orthopedie. Op dit moment kun je me vinden als secretaresse op de interne geneeskunde. Ik vind het een feestje om met dit team te werken! Elke dag zetten we samen onze schouders eronder, we hebben veel lol met elkaar en er heerst een warme sfeer. Dit maakt echt dat ik elke dag met energie naar mijn werk ga!”
Je verkoopt je eigen keramiek op de kerstfair, hoe is dit zo gekomen?
“De liefde voor keramieken heb ik echt van mijn moeder. Zij doet dit al van jongs af aan en volgde meerdere cursussen om haar eigen keramieken creaties te kunnen maken. Toen ik met eigen ogen zag wat voor moois mijn moeder creëerde, dacht ik: dit lijkt me ook wel wat! De zolder van mijn ouders is jaren geleden omgetoverd tot een heus keramiekatelier. Van een elektrische oven tot droogplaten en van planken vol handgemaakte decoraties tot de onmisbare klei. In het knusse zolderkamertje vind je alle benodigdheden om te keramieken. Mijn moeder en ik zijn hier dan ook vaak te vinden om samen aan iets nieuws te werken. De tuin van mijn ouders is ook een belangrijk onderdeel van het keramieken. Er staat een gasoven waarmee we craquelé kunnen maken en er groeit een plant -afkomstig uit Griekenland- met mooie bladeren die we kunnen gebruiken als mal voor bijvoorbeeld een kaarsenhouder of schaaltje.”
Wat voor moois kunnen we bij jouw kraampje vinden?
“Op de kerstfair zullen we vooral kerstdecoratie verkopen zoals kerstboompjes, engeltjes voor in de boom en kaarsenhouders. Ook zullen de keramieken schaapjes niet ontbreken: onze bestseller! Typisch Dordts en leuk om aan kersverse ouders te geven.”
Hoe vier jij kerst het liefst?
“Gezellig met het gezin en de familie, thuis of in een restaurant! De kerstdagen staan bij ons vooral in het teken van bij elkaar zijn en lekker eten!”
Voorbeelden van keramieken creaties op de kerstfair
Miriam
De keramieken schaapjes zullen niet ontbreken: onze bestseller!
Google+