Terug in de tijd / Hier betaalde je 1 gulden en 50 cent voor een dag verzorging’.

Terug in de tijd / ‘Hier betaalde je 1 gulden en 50 cent voor een dag verzorging. ‘

Het Albert Schweitzer ziekenhuis staat dit jaar in de schijnwerpers ter ere van haar 25-jarig bestaan. Maar wist je dat de geschiedenis van ons ziekenhuis veel verder teruggaat dan 1999? Het huidige ziekenhuis ontstond namelijk uit een fusie tussen het Drechtsteden ziekenhuis en het Merwedeziekenhuis. Hoewel onze gezamenlijke geschiedenis nog relatief jong is, hebben de afzonderlijke locaties een rijke historie die ver teruggaat.

Amstelwijck: van woonhuis naar ziekenhuis
Neem bijvoorbeeld locatie Amstelwijck, waar de ‘Vereeniging voor Diaconessenarbeid’ in 1910 in Dordrecht werd opgericht. Dit groeide uit tot het Diaconessenhuis, een eenvoudig woonhuis met enkele bedden in de Prinsenstraat dat uiteindelijk plaats moest maken voor een nieuw gebouw en een volwaardig ziekenhuis werd met ongeveer 175 bedden. In 1958 werd het Ziekenhuis Refaja geopend aan de Bellevuestraat, dat later werd uitgebreid tot het Diakonessenhuis Refaja. Na de fusie in 1999 werden tussen 2010 en 2017 stapsgewijs alle poliklinieken, operatiekamers/dagbehandeling en onderzoeksafdelingen overgeheveld naar locatie Dordwijk. In 2017 werd Amstelwijck gesloten en verkocht voor woningbouw.”

Sliedrecht: van ziekenhuis naar onderzoeks- en behandelcentrum
In Sliedrecht richtte de provinciale Zuid-Hollandse vereniging het Groene Kruis in 1903 een ziekenhuis op. In eerste instantie was deze locatie bestemd voor epidemiepatiënten. Dankzij gulle giften groeide dit uit tot een ziekenhuis met twintig bedden. Na de oorlog kwam de behoefte aan meer ruimte, wat resulteerde in de bouw van een moderner gebouw. Onder verschillende namen, zoals het Gemeenteziekenhuis Sliedrecht en later het Merwedeziekenhuis, bleef de instelling evolueren. Fusies en veranderingen zorgden voor de transformatie tot een Onderzoeks- en Behandelcentrum in 1997.

Tekst gaat verder onder foto’s

Zwijndrecht: van St. Jacobus ziekenhuis naar Drechtstedenziekenhuis
En laten we locatie Zwijndrecht niet vergeten,  waar de minder vermogende Dordtenaar begin jaren twintig 1 gulden en 50 cent betaalde voor een dag verzorging in het rooms-katholieke ziekenhuis aan de Grotekerksbuurt in Dordrecht. De Franciscanessen zorgden er voor de minder gegoede zieken van de stad en zetten de eerste voorzichtige stappen van verzorging naar verpleging. In 1989 werd na jaren van voorbereiding het St. Jacobus ziekenhuis geopend. Vernoemd naar het Middeleeuwse Gasthuis waar pelgrims overnachtten die op weg waren naar de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostella. Later ging deze locatie verder als Drechtstedenziekenhuis.

Dordwijk: van gasthuis naar Albert Schweitzer ziekenhuis
Ook locatie Dordwijk heeft een rijke historie. In de 13e eeuw bouwde de Dordtse gemeenschap het eerste Gasthuis voor de zieken zonder financiële middelen. Later, in de 14e eeuw, ontstond het Sacramentsgasthuis aan de Visstraat, een liefdadigheidsinstelling voor de behoeftigen. Tot halverwege de 16e eeuw was medische zorg er nog beperkt tot lichamelijke en geestelijke ondersteuning. In 1877 verhuisde het gasthuis naar het Beverwijcksplein. In 1920 opende het Gemeenteziekenhuis aan de Bankastraat, dat na de Tweede Wereldoorlog uitbreidde naar 440 bedden en in 1970 fuseerde met een privékliniek. De nieuwbouw van het Merwedeziekenhuis aan de Albert Schweitzerplaats in 1990 markeerde een nieuwe fase in de zorggeschiedenis van Dordrecht. Het Albert Schweitzer ziekenhuis ontstond in 1999 na de fusie tussen het Drechtsteden Ziekenhuis en het Merwedeziekenhuis.

Het samensmelten van deze rijke historie heeft geleid tot het Albert Schweitzer ziekenhuis zoals we dat vandaag de dag kennen!

Vind ik leuk | 31

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur