Vanaf je 19e diabetespatiënt / het verhaal van Ivar

Vanaf je 19e diabetespatiënt / het verhaal van Ivar

 

 

Ivar

Ook met diabetes kun je alles uit het leven halen!

Ivar dronk zo’n 10 tot 12 liter water achter elkaar toen bij hem de symptomen van diabetes begonnen. Hij had een ontzettende dorst die niet overging. Nadat zijn urine was gecheckt, werd Ivar verzocht met spoed naar het ziekenhuis te komen. Ivar: “Ik dacht dat ik nooit meer iets met suiker mocht eten dus at toen nog snel even wat zoets. Toen ik hoorde dat ik diabetes had, stond mijn wereld op z’n kop. Dit is nu 30 jaar geleden, ik was toen 19 jaar.”

“De eerste maanden moest ik leren hoe ik mijn bloedsuiker meet en insuline spuit. Je bent echt je eigen dokter. Gelukkig was ik als tiener niet zo van het uitgaan want diabetes en alcohol zijn geen goede combinatie! De eerste 10 jaar gingen me goed af maar door persoonlijke veranderingen kwam ik een aantal jaar geleden in mijn diabetespuberteit. Ik was er klaar mee en werd er dwars van. Ik heb toen een tijd wat minder goed voor mezelf gezorgd waardoor m’n gezondheid fors achteruitging. Diabetesverpleegkundige Valerie uit het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft me toen echt wakker geschud.

Verandering omgang diabetes
Samen met de artsen heeft Valerie veel tijd in mij geïnvesteerd. Ik heb een verandering gemerkt in hoe er met diabetes om wordt gegaan. Je komt niet alleen meer op controle om het rapportcijfer van je bloedwaardes te horen maar de verpleegkundigen en artsen zijn er nu echt om je te helpen. Er wordt steeds meer gekeken naar wat diabetes met jou als mens doet. Dit vind ik een hele goede ontwikkeling!

Geleerd om hulp te vragen
Eerder wilde ik mijn omgeving nooit bij mijn ziekte betrekken. Nu heb ik geleerd om hulp te vragen als ik wat nodig heb, mijn diabetes te accepteren en goed voor mezelf te zorgen. Toen in oktober 2022 de insulinepomp met een sensor kwam, hoefde ik eindelijk niet meer zelf insuline te injecteren. Het apparaatje corrigeert de bloedsuikerwaardes deels automatisch. Dit heeft veel voor mij veranderd omdat ik moeite had met het constateren van hoge en lage waardes. Sinds anderhalf jaar weet ik weer wat niet moe zijn is! Ik ga nu één keer in de zes maanden naar het ziekenhuis voor een controle.

ASz voelt vertrouwd
Het voelt altijd vertrouwd als ik in het ASz kom. Ik kom hier al zolang! Het is een plek waar ik kwetsbaar kan zijn. Ik ben één keer uitgeweken naar een ander ziekenhuis omdat ik in Brabant ging wonen maar de ervaring was niet hetzelfde. Ben toen maar weer met gierende banden teruggekomen!

Technologische ontwikkelingen
De technologische ontwikkelingen rondom de behandeling van diabetes gaan langzamer dan ik zou willen. Ik doe wel is mee aan onderzoeken naar een andere vorm van insuline of een vernieuwd apparaatje om insuline te meten. Maar buiten de komst van het pompje, hebben hele grote veranderingen vooralsnog niet plaatsgevonden. Als er een ingebouwd insulinepompje komt, sta ik vooraan in de rij!

Alles uit het leven halen
Mijn ziekte heeft altijd invloed gehad op de invulling van mijn leven maar ik heb me nooit laten tegenhouden om te doen waar ik blij van word! Zo ben ik een groot fan van wandelen, skiën en sportief autorijden. En samen met mijn broer en neef ben ik 10 jaar geleden een eigen bedrijf gestart dat is gespecialiseerd in software-implementaties bij bedrijven in de zorg,  het onderwijs en de overheid. Ook heb ik een dochter waarmee ik veel leuke dingen doe en ga ik in september trouwen met mijn grote liefde. Ook met diabetes kun je alles uit het leven halen!”

 

Vind ik leuk | 18

 

 

Ivar

Ook met diabetes kun je alles uit het leven halen!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur