Interviews / Van klaptelefoon naar smartphone

Interviews / Van klaptelefoon naar smartphone

“Ik kan me nog goed herinneren dat het leven zonder internet en smartphone er heel anders uitzag.” Kimberley en Sven zijn dit jaar allebei 25 geworden en hebben de komst van het internet en social media van dichtbij meegemaakt. Ze vertellen ons welke impact dit de afgelopen 25 jaar op hun leven heeft gehad en hoe ze nu aankijken tegen de online wereld.
Kimberley

Geriatrie verpleegkundige

Sven

ICT-medewerker

Het ziekenhuis heeft Kimberley altijd al getrokken. Als klein meisje speelde ze het liefst verpleegstertje. “Toen ik 13 was mocht ik een dag meelopen met een kinderarts en toen wist ik het zeker: ik word later verpleegkundige!” Op dit moment is Kimberley al meer dan drieënhalfjaar als specialistisch verpleegkundige te vinden op de afdeling Geriatrie.

Welke technologische ontwikkelingen zijn je het meest bijgebleven?
“Ik kan me nog goed herinneren dat het leven zonder internet en smartphone er heel anders uitzag. Babyvideo’s werden gemaakt met een videocamera met videobandje en foto’s met een analoge camera. Je kon vaak de pixels tellen. Dat is nu wel anders. En als we op reis gingen, lag het hele dashboard vol met een grote reiskaart. Nu zullen de meeste jongeren nog geen eens kaart kunnen lezen. Google Maps is nu onze redder in nood geworden.”

Wanneer kreeg je je eerste telefoon?
“Toen ik in groep 7 zat, had ik een klaptelefoon met vlindertjes en een antenne bovenop. Ik kon het toestel alleen gebruiken voor bellen en sms’en. Na school ging ik vaak op MSN om te chatten met klasgenoten, want die had je nog niet genoeg gesproken die dag…  Mijn eerste smartphone kreeg ik in de derde klas. Blij dat ik was!”

Zit je zelf op social media?
“Ik zit zelf op Instagram en vind het leuk om vrienden te volgen en inspiratie op te doen voor interieur of een vakantie.

TikTok heb ik bewust niet gedownload omdat ik bang ben dat ik er verslaafd aan raak. Verder maak ik af en toe gebruik van Facebook en Snapchat maar ben daar niet heel actief op.”

Wat vind je ervan dat onze telefoon zo’n grote impact heeft op ons leven?
“Als ik met vrienden of familie ben, leg ik bewust mijn telefoon weg. Ik vind het belangrijk dat we ons niet steeds af laten leiden door wat er op ons scherm gebeurt. We pakken al snel onze telefoon erbij om met anderen te delen hoe leuk we het hebben. Ik doe het zelf soms ook maar vind dat je ook moet kunnen genieten zonder telefoon. Social media neemt een steeds grotere plek in ons leven in. Ik vind het een mooie tool om mensen te ontmoeten waarmee je normaal niet zo snel in contact komt. Bijvoorbeeld tijdens het backpacken. De keerzijde is dat je jezelf continu met anderen kunt vergelijken. Dit is naar mijn idee een minder goede ontwikkeling.”

Kimberley

Ik kan me nog goed herinneren dat het leven zonder internet en smartphone er heel anders uitzag.

Als baby stond onze ICT-medewerker Sven op de cover van het toenmalige ziekenhuismagazine Remedie. Samen met zijn moeder, vader, opa en oma. Nu, 25 jaar later, werkt Sven al vierenhalfjaar in het ASz en vertelt hij ons over de technologische ontwikkelingen die hij in de afgelopen kwarteeuw heeft meegemaakt.

 

Welke ontwikkelingen zijn je het meest bijgebleven?
“Toen ik werd geboren, begon het tijdperk van internet net. Rond mijn 10e werden de reusachtige beeldbuistelevisies stap voor stap ingeruild voor flinterdunne schermen. In mijn tienerjaren maakten de klassieke consoles langzaam plaats voor de digitale gamingwereld van vandaag. Ook zat ik voor de komst van Facebook veel op Hyves. Het leukste was dat je je eigen pagina helemaal kon personaliseren met kleuren en zelfgekozen muziek.”

Wanneer kreeg je je eerste mobiele telefoon?
“Herinner je je die klapkoelkast-mobieltjes nog? Mijn eerste was in groep 8, de slimste functie was Snake spelen. Op de middelbare school kreeg ik een smartphone, met Flappy Bird als entertainment in de pauzes.”

Wat vind je ervan dat iedereen nu altijd met elkaar in contact staat?
“Het heeft voor- en nadelen. Door het gamen heb ik veel internationale vrienden gekregen. Het is nu veel makkelijker om banden op te bouwen met mensen die niet om de hoek wonen.  De keerzijde is dat social media ook kan zorgen voor een gemaakt beeld van iemands leven. Je ziet vaak alleen het beste. Mijn gemiddelde dag is niet zo sprankelend als de meeste mensen op social media.”

Vind ik leuk | 31

Is jouw werk de afgelopen jaren veranderd door nieuwe technologieën?
“Mijn werk is niet wezenlijk veranderd, maar we moeten ons wel continu aanpassen door bijvoorbeeld HiX-updates en andere nieuwe applicaties. De basis van mijn werk is hetzelfde gebleven maar ik los nu andere problemen op. ”

Welke ontwikkelingen voorspel je voor de toekomst?
“Ik denk dat de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) steeds groter wordt. Vooral ChatGPT is op dit moment een gamechanger: het kan het werk vaak makkelijker en sneller maken. Ik denk dat veel banen de komende jaren op een positieve manier gaan veranderen door AI. We zullen moeten meegaan met de ontwikkelingen.”


Het toenmalige ziekenhuismagazine Remedie met Sven als baby op de cover 

Sven

Ik denk dat de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) steeds groter wordt.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur