Column / ‘Neem de tijd om stil te staan’

Stilstaan bij waar je energie van krijgt: erg belangrijk maar vaak doen we het te weinig. Voordat ik me aansloot bij de kwaliteitsgroep arbo & vitaliteit nam ik eigenlijk nooit écht de tijd om na te denken over waar ik zelf gelukkig van word, wat ik belangrijk vind en hoe ik kan bijdragen aan de gezondheid van collega’s. Doordat ik me als voorzitter van de kwaliteitsgroep wekelijks bezighoud met de mentale en fysieke fitheid van medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis, word ik ook steeds meer bewust van mijn eigen vitaliteit.

Het voornaamste doel van de kwaliteitsgroep arbo & vitaliteit is om iedereen binnen het ASz gezond te krijgen – en te houden-, passend bij het streven naar een gezonde professional. Van elke afdeling binnen de kliniek is één iemand lid van de kwaliteitsgroep. Daarnaast is er een voorzitter en een vicevoorzitter. Als leden komen we maandelijks bij elkaar om jaarplannen, lopende projecten en uitkomsten te bespreken. Elk jaar staan een aantal projecten centraal die de bewustwording rondom het thema ‘Fit & Vitaal’ vergroot, zoals ‘Fit in de Nacht’ en de introductie van ‘Peer Support’. Ook organiseerden we dit jaar voor de tweede keer de Week van de Vitaliteit waar we in verschillende workshops allerlei thema’s onder de aandacht brachten die invloed hebben op de vitaliteit van medewerkers.

We hopen dat medewerkers tijdens deze jaarlijks terugkerende week extra stilstaan bij waar ze plezier en energie van krijgen in hun werk. Heb je een goede werk-privé balans? Vind je je werk leuk? Hoe voel je je tijdens het werk? Hoe zorg je ervoor dat je in verbinding blijft met collega’s? Allemaal vragen die je bewuster maken van je eigen werkgeluk. Zieke medewerkers zullen altijd blijven maar we kunnen wel voorkomen dat mensen langdurig met stressklachten rondlopen en te laat aan te bel trekken. We kunnen een hoop voor elkaar en onszelf betekenen door interesse in een ander te tonen en onze mentale en fysieke gezondheid op de eerste plaats te zetten. Als kwaliteitsgroep zullen we ons ook het komende jaar met hoofd, hart & ziel inzetten om de gezondheid van medewerkers naar een hoger niveau te tillen.

Door meer naar anderen om te kijken, zorgen we ervoor dat we meer verbonden zijn met elkaar. Stel eens net een vraag meer dan je gewend bent te doen, dan gebeuren er mooie dingen!

Joke Slings – de Jong
Voorzitter kwaliteitsgroep arbo & vitaliteit (kliniek)

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur