Interview / Als ‘reizend’ team
verbonden blijven

Interview / Als ‘reizend’ team verbonden blijven

Om een beeld te krijgen over hoe wij als ziekenhuis op bepaalde thema’s scoren en welke acties er nodig zijn, wordt er twee keer per jaar een pulse-onderzoek gedaan onder alle medewerkers. Zo is er ook in juni dit jaar een korte vragenlijst uitgestuurd over inspraak en werkgeluk. De resultaten hiervan zijn met het afdelingshoofd gedeeld wanneer minimaal 10 teamleden de vragenlijst hebben ingevuld. Het team van ThuisBeter scoorde als een van de hoogste op het thema werkgeluk. Afdelingshoofd Claudia en transmuraal verpleegtechnisch verpleegkundige Joke vertellen hoe het kan dat een ‘reizend’ team zo goed scoort op dit onderwerp.

Claudia: “Sinds 2016 ben ik afdelingshoofd van ThuisBeter, voorheen Transmuraal team. ThuisBeter bestaat uit een groep gespecialiseerde verpleegkundigen die patiënten in de regio aan huis bezoeken voor ziekenhuiszorg thuis. Een van die reizende verpleegkundigen is Joke. “Na 40 jaar als algemeen verpleegkundige te hebben gewerkt in verschillende zorgcentra, ben ik een jaar geleden gestart als transmuraal verpleegtechnisch verpleegkundige in het team van ThuisBeter. De vrijheid in mijn werk en het intensieve contact met de patiënt is wat mij het meest aansprak in deze functie.”


Hoe zorgen jullie ervoor dat je als ‘reizend’ team toch verbonden met elkaar blijft?

Joke: “We beginnen de dag altijd gezamenlijk op ons kantoor in Zwijndrecht. Nadat iedereen de benodigde spullen heeft gepakt, de rapportages heeft doorgelezen en wat heeft gedronken, start iedereen zijn eigen route.” Claudia: “Vervolgens lunchen we met het hele team en zien we elkaar als de route voor die dag is afgerond. Zo heb je toch elke dag een aantal momenten dat je als collega’s bij elkaar kunt inchecken. Ook houden we met de afdeling een potje bij voor leuke uitjes en hebben we twee groepsapps: een voor werk gerelateerde zaken en een voor ‘lief en leed.’ In die laatste worden meer persoonlijke dingen gedeeld. Uiteraard is deelname hieraan niet verplicht.”

Hoe zouden jullie de sfeer binnen het team omschrijven?
Joke: “Als heel prettig en collegiaal. Iedereen binnen het team heeft zijn eigen expertise en de een heeft meer ervaring dan de ander. Je kunt altijd bij elkaar terecht wanneer je ergens niet uitkomt, dat vind ik ontzettend waardevol. Daarnaast hebben we altijd veel lol met elkaar, ook niet onbelangrijk! Claudia: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Ik merk dat iedereen binnen het team zichzelf kan zijn en op elkaar kan rekenen. Als een teamlid bijvoorbeeld ziek is, melden er in een mum van tijd een aantal collega’s om de betreffende dienst over te nemen. Dat noem ik nog eens collegiaal!”

Waarom hebben jullie goed gescoord op het pulse-onderzoek over werkgeluk?
Claudia: “Autonomie is de voornaamste reden dat we hier zo goed op hebben gescoord. Je hebt als verpleegkundige bij het ThuisBeter team je eigen kantoortje op wielen. Dit kan spannend zijn, maar als het bij je past, geeft het je een groot vrijheidsgevoel.” Joke: “Voor mij is de vrijheid in mijn functie absoluut de reden dat ik hier op mijn plek zit. Ook hebben we als team een goede band met het afdelingshoofd. Je voelt geen drempel om je hart te luchten.”

Hoe zorg je ervoor dat het werkgeluk behouden blijft?
Claudia: “Naar mijn mening is persoonlijk leiderschap een van de belangrijkste factoren van werkgeluk. Ik vind het belangrijk dat ik vanuit mijn rol als afdelingshoofd teamleden blijf motiveren om de leiding te nemen over hun eigen werk en om zichzelf te blijven ontwikkelen. Gelukkige medewerkers die voldoening en energie uit hun werk halen, zijn cruciaal voor goede patiëntzorg die altijd door blijft gaan!”

Vind ik leuk | 18

 

 

Joke

Autonomie is belangrijk in mijn werk.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur