Ga naar hoofdinhoud

Fitter de nacht in / deze collega’s merken het verschil

Nachtdiensten horen erbij in het ziekenhuis. Maar gezond zijn én blijven terwijl je ’s nachts werkt? Dat vraagt om meer dan alleen een kop sterke koffie.
Annemieke

SEH-arts

Mark

SEH-verpleegkundige

Melanie

Verpleegkundige

Met het project ‘Fit in de Nacht’ kregen collega’s handvatten om bewuster en gezonder de nachten door te komen. Drie collega’s blikken terug: zijn ze nu écht fitter?

Annemieke: “Het is een gedeelde verantwoordelijkheid: van het ziekenhuis én van de medewerker zelf.”

SEH-arts Annemieke was vanaf het begin betrokken bij het project. “Voorlichting over nachtwerk was er nauwelijks,” vertelt ze. “Iedereen ontwikkelde een eigen manier om ermee om te gaan. Maar inmiddels weten we: nachtwerk heeft écht impact op je gezondheid. We wilden die bewustwording vergroten én praktische tips geven.” In de pilot werd geëxperimenteerd met voeding, beweging en rustmomenten: allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

“Veel mensen grijpen in de nacht naar suikerrijk of vet eten. Dat zorgt op korte termijn voor een dip, en op lange termijn voor gezondheidsrisico’s. Wij leerden: start je dienst met een eiwitrijke maaltijd, neem halverwege een kleine, gezonde snack en ontbijt licht voordat je naar bed gaat. Dat helpt écht. Ik voel me minder duf en slaap beter.”

Ze hoopt dat vooral jonge collega’s bewuster starten. “Goede voorlichting aan nieuwe artsen en verpleegkundigen is essentieel. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid: van het ziekenhuis én van de medewerker zelf.”

Mark: “Door mijn eetpatroon aan te passen voel ik me energiek én scherper”

SEH-verpleegkundige Mark nam ook deel in het kernteam van het project. “Ik werkte al jaren nachtdiensten en dacht: dit hoort er nou eenmaal bij. Maar ik wist weinig van de impact op mijn lijf. Tijdens ‘Fit in de Nacht’ ontdekte ik hoe belangrijk eten is. Vroeger at ik rond 4.00 uur een bord vol, achteraf gezien niet handig. Nu neem ik meerdere kleine porties, en ik voel me niet meer zo loom daarna.”

Zijn dagritme veranderde mee. “De dag vóór mijn eerste nachtdienst slaap ik uit, eet later en bouw langzaam mijn ritme om. Als ik eenmaal in de reeks zit, slaap ik goed. Soms probeer ik een powernap te doen, al blijft dat op de SEH lastig. Maar als het lukt, merk ik verschil: ik kom makkelijker de nacht door en ben mentaal scherper.”

Annemieke

Goede voorlichting aan nieuwe artsen en verpleegkundigen is essentieel. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid: van het ziekenhuis én van de medewerker zelf.

Melanie: “Ik voel me juist vrolijker door de nachtdienst, als ik het goed aanpak”

Verpleegkundige Melanie draait al 23 jaar nachtdiensten op afdeling D3. “De nacht heeft iets bijzonders. Meer rust, andere gesprekken, je bent zelfstandiger. Maar het vraagt wel wat van je lijf. Door het project ben ik bewuster gaan eten: kwark voor ik begin, een lichte snack of maaltijd rond 2 uur, en een klein ontbijt voor het slapen. En vrijwel geen chips, snoep of koek meer om vier uur ’s nachts, hoe verleidelijk ook.”

Ze merkt dat ze er mentaal én fysiek baat bij heeft. “Ik slaap dieper, voel me fitter en heb minder last van cravings. Ook zorg ik overdag voor voldoende beweging en daglicht – dat helpt enorm. En ik blijf creatief bezig in de nacht: ik haak, knutsel, maak tassen voor collega’s. Dat houdt me scherp en vrolijk.”

Een powernap doet Melanie soms vóór haar dienst, maar tijdens de nachtdienst durft ze het nog niet. “Ik heb het gevoel dat ik alert moet blijven. Toch geloof ik dat een powernap helpt.”

Project met impact

Projectleider Mariette Sebregts kijkt tevreden terug op het project: “In 12 weken tijd doorliepen afdelingen een traject met workshops, tips, recepten, en mogelijkheden voor powernaps. Inmiddels ligt de bal bij de afdelingen zelf. De kracht zit in wat collega’s ermee doen.”

Wat neem jij mee de nacht in?

De verhalen van Annemieke, Mark en Melanie laten zien: kleine aanpassingen maken een groot verschil. Of het nu voeding, slaap, beweging of rustmomenten zijn, er is altijd winst te behalen. Wil jij ook fitter de nacht door? Bekijk dan de tips en tools op de SharePointpagina ‘Fit in de Nacht’. Jouw nacht begint met een goede voorbereiding.

Melanie

Ik slaap dieper, voel me fitter en heb minder last van cravings.