Ga naar hoofdinhoud

Leefstijlverandering / Hoe Roelien haar diabetes onder controle kreeg

Roelien

Ik ben geen patiënt meer die medicijnen slikt, ik ben regisseur van mijn eigen gezondheid.

Zeven jaar geleden kreeg Roelien (nu 34) de diagnose diabetes type 2. Ze was pas 27, maar haar lichaam gaf duidelijke signalen: extreme dorst en vermoeidheid. Wat volgde was een jarenlange zoektocht naar balans, waarin medicijnen en insuline een steeds grotere rol gingen spelen, zonder het gewenste effect.

Meer aandacht naar gezondheid vóór operatie

“Ik gebruikte op een gegeven moment dagelijks hele hoge eenheden insuline, maar mijn bloedsuiker bleef te hoog,” vertelt Roelien. “Bovendien werd ik steeds zwaarder, terwijl mij juist werd aangeraden af te vallen.”

In september vorig jaar besloot ze het roer om te gooien. Via internist-endocrinoloog Rosalie Kiewiet werd ze doorverwezen naar het leefstijlprogramma van Voeding Leeft: het ‘Keer Diabetes2 Om’-traject. “Ik kreeg de keuze tussen een intensief of minder intensief traject. Ik koos voor het intensieve traject van twee jaar. Het eerste half jaar kreeg ik intensieve begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en coach.”

Een programma met een stevige basis

Het programma richt zich op vier pijlers: voeding, beweging, slaap en ontspanning. In groepsverband krijgen deelnemers uitgebreide uitleg over hoe diabetes werkt, wat voeding met je bloedsuiker doet en hoe je je lichaam weer in balans kunt brengen. “De aftrap was een tweedaagse bijeenkomst met overnachting, waarbij we kookten, leerden en ervaringen deelden. Daarna volgden meerdere groepssessies, zowel live als via Zoom, én toegang tot een uitgebreide receptenbank en online community.”

Via een beveiligde omgeving kunnen deelnemers hun dagcurves, vragen en ervaringen delen. Ook zijn er regelmatig terugkomdagen en opfriscursussen met zorgprofessionals. “Dat geeft vertrouwen. Je staat er niet alleen voor.”

Een nieuwe kijk op eten

De kern van het programma? Geen calorieën tellen of een streng dieet volgen, maar je lichaam leren begrijpen. Roelien ging over op een koolhydraatarme, eiwit- en vetrijke voeding. “Ik eet nu drie keer per dag. Geen magere producten meer, maar volle yoghurt of kwark met noten in de ochtend, salades met soep of lijnzaadcrackers als lunch en ’s avonds vooral veel groenten met een stukje vlees.”

Wat ze eerst als een streng voedingsschema zag, bleek verrassend eenvoudig vol te houden. “Ik dacht: hoe ga ik ooit overleven zonder cola? Maar al op de eerste dag merkte ik dat mijn bloedsuiker zakte. Het insuline spuiten kon ik direct gaan afbouwen.”

Meer dan voeding alleen

Ook beweging speelt een grote rol. “Ik begin mijn dag met ‘nuchter bewegen’: even schoonmaken, wandelen of rekken voordat ik ontbijt. Dat helpt mijn lever op gang.” Daarnaast probeert Roelien wekelijks een sportles bij te wonen, voor zover haar reuma en astma het toelaten. “Sinds kort gebruik ik geen pufjes meer. Mijn conditie is verbeterd en ik houd het langer vol.” Slaap en ontspanning worden niet vergeten. “We kregen ook tips over beter slapen en stress verminderen. Ik word nu meer uitgerust wakker.”

Van patiënt naar regisseur

Inmiddels is Roelien bijna 25 kilo afgevallen en heeft ze haar diabetes vrijwel zonder medicatie onder controle. “Ik voel me letterlijk en figuurlijk lichter. Traplopen gaat weer zonder hijgen, ik zing weer voluit in het gospelkoor en kan spontaan dingen ondernemen zonder eerst twee dagen te moeten bijkomen.” Wat haar het meeste heeft geholpen? “Dat ik zélf de stap heb gezet. Ik ben geen patiënt meer die medicijnen slikt, ik ben regisseur van mijn eigen gezondheid.”

Meer weten over het programma ‘Keer Diabetes2 Om’? Klik dan hier!